Ανακοινώσεις

Το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. απαιτείται μόνο σε παροχή υποθήκης επί ακινήτου κα όχι κατά την εγγραφή προσημείωσης υποθήκης !!!! Ενημερωθείτε σε ποιες συναλλαγές προσκομίζεται !!!!

16 Ιουνίου 2021 Το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. απαιτείται μόνο σε παροχή υποθήκης επί ακινήτου κα όχι  κατά την εγγραφή προσημείωσης υποθήκης !!!! Ενημερωθείτε σε ποιες συναλλαγές προσκομίζεται !!!!

Στις προσημειώσεις υποθήκης, συναινετικές ή μη, δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α, κατ΄εφαρμογή της υπ΄αριθμ. 1106/14-5-2021 αποφάσεως του Διοικητή της ΑΑΔΕ και δη της παραγράφου 4 του άρθρου 4 αυτής, με την οποία θεσπίζεται ότι η προσκόμιση του ανωτέρω πιστοποιητικού απαιτείται μόνο σε παροχή υποθήκης επί ακινήτου. Από την δημοσίευση της ανωτέρω αποφάσεως καταργήθηκε κάθε προηγούμενη απόφαση που ρύθμιζε τα οριζόμενα σ΄αυτήν θέματα, ήτοι η υπ΄αριθμ. 1008/25-1-2021 απόφαση του Διοικητού της ΑΑΔΕ στην οποία οριζόταν ότι προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α απαιτείτο και σε παροχή δικαιώματος προσημείωσης ή υποθήκης επί ακινήτου ή εξάλειψης προσημείωσης ή υποθήκης. Ως εκ τούτου δεν απαιτείται πλέον ούτε η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης αντί του ανωτέρω πιστοποιητικού.

Επισυνάπτονται : η υπ' αριθμό πρωτ. 452/16.06.2021 ανακοίνωση του Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων και το ΦΕΚ Β 1976/14.5.2021, ατο οποίο δημοσιεύτηκε η Α. 1106 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την οποία, κατ' άρθρο 5 ορίζονται οι περιπτώσεις για τις οποίες δεν απαιτείται πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Συγκεκριμένα δεν απαιτείται η μνημόνευση και επισύναψη του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή της υπεύθυνης δήλωσης της παρ. 2 του άρθρου 1 της παρούσας:

1. Σε περίπτωση σύνταξης περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης επί αναγκαστικού πλειστηριασμού καθώς και σε σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου μετά από τελεσίδικη δικαστική απόφαση καταδίκης σε δήλωση βούλησης.

2. Σε περίπτωση διόρθωσης συμβολαίου ως προς την περιγραφή των ορίων ακινήτου (π.χ. τα όρια προς Βορρά, Νότο κ.λπ.), εφόσον δεν μεταβάλλεται κανένα άλλο περιγραφικό στοιχείο, η διεύθυνση και οι προσόψεις αυτού.

3. Σε περίπτωση σύστασης δουλείας διόδου σε κοινόχρηστο χώρο οικοπέδου.

4. Στην περίπτωση συμβολαιογραφικού εγγράφου με το οποίο συμφωνείται η άρση, η απαλοιφή ή η μη ισχύς τεθείσας διαλυτικής αίρεσης (π.χ. εξόφλησης του τιμήματος) και με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλονται τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου καθώς και το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο ή ο αριθμός φορολογικού Μητρώου συμβαλλομένου.

5. Σε συμβόλαιο μονομερούς αποδοχής πρότασης δωρεάς αιτία θανάτου.

6. Σε αποδοχή της κληρονομιάς οικοπεδούχου, για τα ακίνητα του εργολαβικού ανταλλάγματος, για τα έτη για τα οποία είναι υπόχρεος σε δήλωση ο εργολάβος.

7. Σε περίπτωση δέσμευσης ή αποδέσμευσης θέσεων στάθμευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των ν. 1221/1981 και ν. 960/1979.

8. Σε μονομερή εξάλειψη υποθήκης και προσημείωση υποθήκης ή στην άρση κατάσχεσης.

9. Σε παραχώρηση υποθήκης ή προσημείωσης για εξασφάλιση δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου.

10. Σε περιπτώσεις σύνταξης συμβολαιογραφικής πράξης κανονισμού πολυκατοικίας, με την προϋπόθεση ότι σε αυτόν δεν ορίζονται αποκλειστικές χρήσεις ή παρακολουθήματα οριζόντιων ιδιοκτησιών ή αλλαγή χρήσης ιδιοκτησίας ή δεν τροποποιούνται οι κοινόχρηστοι χώροι.

11. Σε περίπτωση σύνταξης συμβολαιογραφικού εγγράφου για παράταση ισχύος προσυμφώνου ή αλλαγής του τιμήματος, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν το προσύμφωνο είναι σε ισχύ και δεν τροποποιούνται περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου.

12. Σε περίπτωση σύνταξης προσυμφώνου πώλησης μελλοντικού δικαιώματος.

13. Σε περιπτώσεις μεταγραφής κληρονομητηρίου ή πιστοποιητικού του αρμόδιου δικαστηρίου περί αποποίησης ή μη κληρονομίας.

14. Σε περίπτωση παράτασης αποκλειστικά της διάρκειας ισχύος μισθωτηρίου συμβολαίου και συμβολαίου χρηματοδοτικής ή χρονομεριστικής μίσθωσης, ενόσω αυτά είναι ακόμα σε ισχύ και εφόσον δεν επέρχεται καμία άλλη μεταβολή στη σύμβαση.

15. Σε περίπτωση που ο μισθωτής χρονομεριστικής μίσθωσης (timesharing) ακινήτου υπεκμισθώνει το ακίνητο σε τρίτο πρόσωπο με συμβολαιογραφικό έγγραφο, χωρίς να συμβάλλεται ο κύριος του ακινήτου.

16. Σε περίπτωση που ο μισθωτής ακινήτου υπεκμισθώνει το ακίνητο σε τρίτο πρόσωπο με συμβολαιογραφικό έγγραφο, χωρίς να συμβάλλεται ο κύριος αυτού.

17. Σε περίπτωση μεταγραφής πρακτικού συμβιβαστικής επίλυσης διαφοράς.

18. Σε περίπτωση τροποποίησης συμβολαίου ως προς το τίμημα, εφόσον δεν μεταβάλλεται κανένα περιγρα- Τεύχος B’ 1976/14.05.2021 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 22967 φικό στοιχείο του ακινήτου, το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο ή ο αριθμός φορολογικού Μητρώου συμβαλλόμενου.

19. Σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου από εργολάβο, μετά από τη μεταβίβαση των ποσοστών του εργολαβικού του ανταλλάγματος προς αυτόν από τον οικοπεδούχο, για τα έτη για τα οποία υποχοχρέωση δήλωσης του ακινήτου είχε ο οικοπεδούχος. 

Συνημμένα αρχεία:
ΦΕΚ Β 1976/14.5.2021 ΑΑΔΕ 1106/2021 ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΦΙΑ ΦΕΚ Β 1976/14.5.2021 ΑΑΔΕ 1106/2021 ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΦΙΑ Μέγεθος αρχείου: 718 KB
452/16.6.2021 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΦΙΑ 452/16.6.2021 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΦΙΑ Μέγεθος αρχείου: 28 KB