Ανακοινώσεις

Συνάντηση Προέδρου Ολομέλειας με τον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ για ειδοποιητήρια, ασκούμενους, έμμισθους και ασφαλιστική ικανότητα

15 Απριλίου 2019 Συνάντηση Προέδρου Ολομέλειας με τον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ για ειδοποιητήρια, ασκούμενους, έμμισθους και ασφαλιστική ικανότητα

Σήμερα, 15.4.2019, έλαβε χώρα συνάντηση των εκπροσώπων των επιστημόνων που μετέχουν στη Συμβουλευτική Επιτροπή Επιστημόνων του ΕΦΚΑ με τον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ, Δημήτριο Τσακίρη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Από την πλευρά του Δικηγορικού Σώματος παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικού και Σύμβουλος του ΔΣΑ, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος και ο Πρόεδρος της ΕΑΝΔΑ, Ιωάννης Αβαρκιώτης.

Ετέθησαν όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους και κατατέθηκε και υπόμνημα με ανάλυση των ζητημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της πληρωμής των ασκουμένων δικηγόρων με τίτλους κτήσης.

Από την πλευρά του ΕΦΚΑ έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

1. Αναφορικά με το ζήτημα των ειδοποιητηρίων, αναγνωρίστηκαν οι αστοχίες, οι οποίες έχουν σε μεγάλο μέρος διορθωθεί, ενώ έχουν σταλεί προσωποποιημένα μηνύματα στους συναδέλφους. Τα τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα θα συνυπολογιστούν στην εκκαθάριση, η οποία αναμένεται εντός του Μαΐου και θα είναι για πρώτη φορά κοινή για όλους τους ασφαλισμένους (δηλαδή και για τους παράλληλα ασφαλισμένους).

2. Για το ζήτημα της ασφαλιστικής ικανότητας δεν εδόθησαν επαρκείς εξηγήσεις, ενώ προτάθηκε από μεριάς μας και θα εξεταστεί η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας και η προηγούμενη ειδοποίηση μέσω της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, πριν από την αφαίρεσή της ικανότητας. Δόθηκε η διαβεβαίωση ότι την επόμενη χρονιά οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα (από αρχές του έτους), ώστε να μην υπάρξει η ίδια κατάσταση.

3. Για το ζήτημα της προηγούμενης κοινοποίησης καταλογιστικής πράξης πριν την αποστολή στο ΚΕΑΟ οφειλετών έγινε γνωστό ότι το θέμα θα εξεταστεί εν όψει και των νέων ρυθμίσεων της επικείμενης ρύθμισης των 120 δόσεων, που θα διευκολύνει αρκετά τους οφειλέτες με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ρύθμισης στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

4. Έγινε γνωστό ότι σχεδιάζεται και υλοποιείται τους επόμενους μήνες ηλεκτρονική χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας για τους ασφαλισμένους.

5. Για το ζήτημα της πληρωμής ληξιπροθέσμων παροχών υγείας μάς έγινε γνωστό ότι θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με την εκκαθάριση και πληρωμή των απαιτήσεων των ασφαλισμένων.

6. Στο ζήτημα της εξαίρεσης των ασκουμένων δικηγόρων από την πληρωμή με τίτλους κτήσης, άποψη των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ είναι πως δεσμεύονται από το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, οπότε το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί στο εποπτεύον Υπουργείο.

7. Για το ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης διόρθωσης των πακέτων κάλυψης στις ΑΠΔ των εμμίσθων δικηγόρων του ιδιωτικού τομέα (μειωμένες εισφορές ν.4578/2018) και ένταξης των εμμίσθων του δημοσίου τομέα σ’αυτές, δεν μας έγινε γνωστό το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, όμως υπήρξε διαβεβαίωση ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν αναδρομικά με δυνατότητες συμψηφισμών.