Ανακοινώσεις

Η Εμπρού Τιμτίκ καταδικάστηκε πέρυσι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση- Ζητούσε μία δίκαιη δίκη από την τουρκική Δικαιοσύνη

28 Αυγούστου 2020 Η Εμπρού Τιμτίκ καταδικάστηκε πέρυσι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση- Ζητούσε μία δίκαιη δίκη από την τουρκική Δικαιοσύνη

Γράφηκαν και ειπώθηκαν πολλά και δικαίως. Ο θάνατος της Εμπρού Τιμτίκ αποτελεί μία ακόμη οδυνηρή απώλεια της έλλειψης των αρχών του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Τιμώντας την ιδιότητα του δικηγόρου, η Εμπρού Τιμτίκ έδωσε τη ζωή της διεκδικώντας δίκαιη δίκη. Στους τρεις συνδέσμους που ακολουθούν θα βρείτε τις πρόσφατες (Αύγουστος 2020) επιστολές, ανακοινώσεις και ενέργειες συμπαράστασης (προς τον ΟΗΕ, τις τουρκικές Αρχές κλπ) του CCBE, δηλ. της ευρωπαϊκής οργάνωσης των δικηγόρων, μόνης ή και μαζί με άλλες διεθνείς ή εθνικές οργανώσεις, υπέρ του αγώνα της Εμπρού Τιμτίκ και του επίσης δικηγόρου και καταδικασθέντα μαζί της Αϊτάτζ Ουνσάλ. Δυστυχώς, αυτές οι ενέργειες συμπαράστασης δεν έκαμψαν τη σκληρότητα του τουρκικού καθεστώτος. Όσοι πιστεύουμε στη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, οι δικηγόροι στην Ευρώπη αλλά και σ΄όλο τον κόσμο, εξ ορισμού υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πενθούμε μαζί με την οικογένειά της, εκφράζουμε τον συγκλονισμό και τη αγανάκτηση του συνόλου των Μελών του για τον θάνατο της φυλακισμένης συναδέλφου μας Ebru Timtik, μετά από μακρά και εξαντλητική απεργία πείνας, στις 27/8/2020 στην Τουρκία.

Τουρκία: Γυναίκα δικηγόρος πέθανε μετά από 238 ημέρες απεργίας πείνας

 
Μια δικηγόρος στην Τουρκία, που έκανε απεργία πείνας για 238 ημέρες μετά την καταδίκη της πέρυσι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση πέθανε σήμερα σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το δικηγορικό της γραφείο.

Το Λαϊκό Δικηγορικό Γραφείο ανέφερε στο Twitter ότι η Εμπρού Τιμτίκ πραγματοποιούσε απεργία πείνας απαιτώντας μια δίκαιη δίκη και πως η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά νωρίς σήμερα.

 
Διεθνείς νομικές οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων τόνισαν ότι η Τιμτίκ καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πάνω από 13 έτη, και ο συνάδελφός της, ο Αϊτάτζ Ουνσάλ, ξεκίνησε απεργία πείνας τον Απρίλιο «για να ενισχύσει το αίτημά τους για δίκαιες δίκες και για απονομή δικαιοσύνης στην Τουρκία».

Οι δύο δικηγόροι είχαν πει ότι θα «συνεχίσουν την απεργία πείνας ακόμη κι αν αυτή οδηγήσει στο θάνατό τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της 11ης Αυγούστου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αγγλίας και της Ουαλίας, της Διεθνούς Ένωσης Δικηγόρων και άλλων οργανώσεων.

Μια έφεση στην καταδικαστική ετυμηγορία που υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2019, απορρίφθηκε τον Οκτώβριο, ενώ μια επιπλέον έφεση εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας.
Η κατηγορία για την οποία και καταδικάστηκε ως “τρομοκράτης”, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί της, δικηγόροι του Νομικού Γραφείου του Λαού, ήταν ότι υπερασπίστηκε ως συνήγορος, την οικογένεια του Berkin Elvan και της Dilek Doğan, που δολοφονήθηκαν από την τουρκική αστυνομία και άλλες οικογένειες. Το Λαϊκό Μέτωπο που ανακοίνωσε τον θάνατό της την αποχαιρέτησε με τα λόγια του Μπελογιάννη ,γιατί το δίκαιο και οι αγώνες για αυτό δεν έχουν σύνορα και αποχρώσεις είναι παγκόσμια
“Αγωνιζόμαστε για να προφτάσουμε την αυγή και το αύριο, για να δημιουργήσουμε νέους χρόνους κι εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων”