Ανακοινώσεις

Βεβαίωσεις μετακίνησης ελεύθερου επαγγελματία και εργαζόμενων κατά τη διάρκεια του περιορισμού λόγω covid19.

10 Ιανουαρίου 2021 Βεβαίωσεις μετακίνησης ελεύθερου επαγγελματία και εργαζόμενων κατά τη διάρκεια του περιορισμού λόγω covid19.

Αναφορικά με το ανακύψαν ζήτημα της μετάβασης των δικηγόρων στα γραφεία μας και σε δικαστήρια, δημόσιες υπηρεσίες, κλπ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ανακοινώνει τα εξής:

Η μετάβασή μας στην εργασία μας μπορεί να γίνει ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ είτε με έγγραφο από την ΕΡΓΑΝΗ είτε με Βεβαίωση Α που οι ίδιοι δυνάμεθα να εκδώσουμε. Τούτο προκύπτει σαφώς από το άρθρο 3 ("Περιορισμός της κυκλοφορίας"), παρ. 3 περίπτωση δ' της ΚΥΑ (71342/6/11/2020) όπου αναφέρεται: “Σε κάθε περίπτωση, εναλλακτικά των ανωτέρω, μπορεί να λαμβάνεται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνεται πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α)”.

Το “εναλλακτικά” αφορά το έγγραφο της ΕΡΓΑΝΗ που περιγράφεται στην περίπτωση γ'.

Εξ αυτού συνάγεται ότι οι δικηγόροι μπορούν να συμπληρώσουν βεβαίωση κίνησης τύπου Α, στην οποία μάλιστα δεν περιέχεται περιορισμός δύο περιφερειών όπως συμβαίνει στο έγγραφο που εκδίδεται μέσω ΕΡΓΑΝΗ. Τ

ο από 8/11/2020 δελτίο τύπου της Πολιτικής Προστασίας είναι εκτός διατάξεων ΚΥΑ στο κομμάτι που επιτάσσει την αποστολή sms για τη μετάβαση των δικηγόρων στα δικαστήρια, πέραν της πάγιας βεβαίωσης. Κατά τον νόμο, το sms ζητείται για την μεμονωμένη κίνηση του εκάστοτε πολίτη για τις περιπτώσεις (γ) έως (θ) και την περίπτωση (ια) της παρ. 2 του άρθρου 3.

Οι δικηγόροι υπάγονται στην κατ' εξαίρεση διάταξη της περίπτωσης (α) της παρ. 2 του άρθρου 3: “μετακίνηση από και προς την εργασία ή ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ”. Η μετάβαση των δικηγόρων στα δικαστήρια, τις δημόσιες υπηρεσίες, υποθηκοφυλακεία, κ.λπ., γίνεται ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, και όχι ως μεμονωμένη κίνηση.

Κατόπιν τούτων, ζητούμε την ανάκληση του από 8/11/2020 δελτίου τύπου της Πολιτικής Προστασίας και την επανέκδοσή του κατά τον νόμο που δεν προβλέπει αποστολή sms.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://forma.gov.gr/ 

Μπορείτε να υποβάλλετε μία βεβαίωση στην ΕΡΓΑΝΗ ή να συντάξετε μία και να έχετε πάντα μαζί σας ώστε να κυκλοφορείτε ελεύθερα ως δικηγόροι - ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στον ιστότοπο αυτό μπορείτε να βρείτε οδηγίες για όλους τους τρόπους έκδοσης:
Βεβαίωση εργαζόμενου | Αποστολή SMS | Συμπλήρωση Εντύπου | Χειρόγραφη Βεβαίωση | Mετακινήσεις μαθητών/τριών(χειρόγραφες, βεβαιώσεις εργαζόμενου,  

Για πάγια βεβαίωση κίνησης προς και από την εργασία για αυτοαπασχολούμενους - ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες απαιτείται να συμπληρωθεί η σχετική βεβαίωση μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

 

Πρόσβαση : Ακολουθήστε τα βήματα : 

  • Επιλέγετε https://eservices.yeka.gr/   Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ:

  • Πρόσβαση και είσοδος στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

  • Επιλέγετε ΕΙΣΟΔΟΣ με στοιχεία TAXISNET (βρίσκεται κάτω από το  κεντρικό πλαίσιο με γαλάζια γράμματα) 

  • Από το μενού στην αριστερή στήλη επιλέγετε ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ
  • Ακολούθως επιλέγετε ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
  • Συμπληρώνετε τα δύο πεδία που απαιτούνται από επιλογές του συστήματος : ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (ΕΔΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ) ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ (Αυτοαπασχολούμενου – Ελ. Επαγγελματία & Επιτηδευματία) και επιλέγετε ΤΟ ΠΕΔΙΟ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ 
  • Η δυνατότητα δίνεται μόνο για φυσικά πρόσωπα.
  • Η φόρμα προσυμπληρώνεται με όλα τα στοιχεία του επιτηδευματία.
  • Συμπληρώνετε στη νέα φόρμα που προβάλλεται όσα στοιχεία απαιτεί το σύστημα
  • Επιλέγετε μία ή εναλλακτικά δύο περιφερειακές ενότητες σε περίπτωση που απαιτείται.
  • Επιλέγετε ώρα από έως στο χρονικό πλαίσιο που η βεβαίωση αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας.
  • Ακολούθως επιλέγετε ΥΠΟΒΟΛΗ και εμφανίζεται η αίτηση με Αρ. Πρωτοκόλλου και Ημερομηνία
  • Τέλος επιλέγετε ΕΚΤΥΠΩΣΗ ή και ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ως αρχείο PDF

Αν επιθυμείτε να προβείτε σε Αναζήτηση ήδη Καταχωρημένων και Υποβληθεισών Βεβαιώσεων
● Πρόσβαση και είσοδος στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
● Επιλογή: ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ -> Βεβαιώσεις Κυκλοφορίας -> Αναζήτηση
● Επιλογή Φίλτρων και αναζήτηση. Από την Επιλογή της κάθε αίτησης μπορεί να γίνει εκτύπωση της βεβαίωσης

Η διασταύρωση των στοιχείων του εργαζόμενου πραγματοποιείται σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επίσης μπορείτε να εκτυπώσετε από το σύστημα βεβαίωση μετακίνησης εργαζόμενου και να το διαμορφώσετε, όπως ίσχυε την προηγούμενη περίοδο απαγόρευσης την Άνοιξη.   

Σε περίπτωση δήλωσης ψευδών στοιχείων, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο στον εργαζόμενο/η και στον εργοδότη.