Ανακοινώσεις

Έλλειψη ασφάλειας δικαίου και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η αιφνίδια έναρξη των προθεσμιών και κάποιων διαδικασιών

06 Απριλίου 2021 Έλλειψη ασφάλειας δικαίου και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η αιφνίδια έναρξη των προθεσμιών και κάποιων διαδικασιών

Εκδόθηκε ακόμη μια κοινή υπουργική απόφαση, η  38η στη σειρά, βράδυ Σαββάτου.

Από την 1η Απριλίου είχαμε αποστείλει επιστολή στον Υπουργό ότι η  απονομή της Δικαιοσύνης είναι ζήτημα της δημοκρατικής λειτουργίας και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών, ότι πρέπει να υπάρχει διαφορετική, έγκαιρη μέριμνα και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας απόφαση για τη Δικαιοσύνη και να μην αντιμετωπίζεται ως μία ακόμη οικονομική ή διοικητική δραστηριότητα, στα πλαίσια μίας ενιαίας ΚΥΑ.

Δεν είναι δυνατόν η Δικαιοσύνη να λειτουργεί με αποφάσεις του Σαββατοκύριακου. Αυτή η τακτική δεν συνάδει με το κύρος της Δικαιοσύνης. Προσβάλλει το σύνολο των λειτουργών και συλλειτουργών της  και όχι μόνο των δικηγόρων, ΕΝΩ ταυτόχρονα επιφέρει σοβαρή ανασφάλεια δικαίου.

Οι αντοχές των δικηγόρων έχουν εξαντληθεί.

Ζούμε τραγελαφικές στιγμές. Από τη μια ο Υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριζε ότι η Δικαιοσύνη λειτουργούσε και δεν είχε κλείσει, και προς τούτο δεν χρειαζόταν ενίσχυση οι δικηγόροι , τώρα ισχυρίζεται ότι ανοίγουν κάποιες διαδικασίες.

Εμείς ως σώμα και ως Δικηγορικός Σύλλογος ζητούσαμε να λειτουργεί η Δικαιοσύνη με μέτρα και ελέγχους αλλά δεν εισακουστήκαμε ποτέ.

Αποφασίστηκε τώρα στο πιο επικίνδυνο επιδημιολογικό επίπεδο να ανοίξουν οι δίκες κάποιων διαδικασιών με μάρτυρες και να ξεκινήσουν οι προθεσμίες που είχαν ανασταλεί από τις 29 Οκτωβρίου 2020, όσον αφορά τα Γιάννενα.

Και όχι μόνο αποφασίστηκε ΑΛΛΑ αυτό έγινε βράδυ Σαββάτου για την Τρίτη, ΧΩΡΙΣ πρόνοια για τεστ, ΧΩΡΙΣ πρόνοια για αστυνόμευση σε όλα τα Μέγαρα (ευτυχώς ο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων έχει μόνιμα), ΧΩΡΙΣ υπαλλήλους, αφού ισχύουν ειδικές άδειες και τα σχολεία είναι κλειστά ΑΛΛΑ κυρίως με σοβαρές αστοχίες τόσο στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, όσο και στον Νόμο 4790/31.3.2021 για την επαναλειτουργία της δικαιοσύνης.

Υπάρχουν φοβέρες αστοχίες, ασάφειες και αντιφάσεις που καθιστούν ανύπαρκτη την ασφάλεια Δικαίου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων ΚΑΛΕΙ την Κυβέρνηση

- να φέρει νομοθετική ρύθμιση για λόγους ασφάλειας δικαίου, για ενιαία ρύθμιση και παράταση των προθεσμιών, ώστε να αρθούν τα ερμηνευτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις πολιτικές και ποινικές υποθέσεις από την νέα ΚΥΑ σε συνδυασμό με τον νόμο 4790/2021 .

- να παρατείνει την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος Ιουλίου 2021, συνεκτιμώντας την δυσμενή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

- να παραταθεί το δικαστικό έτος, όπως και το 2020.

- να προταχθεί ο εμβολιασμός όλων των λειτουργών και συλλειτουργών της δικαιοσύνης, σε προαιρετική βάση, να τηρούνται αυστηρά τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα και να υπάρχει χρονικός διαχωρισμός πινακίων προς αποφυγή συγχρωτισμού.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να υλοποιήσει άμεσα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, που δεσμεύτηκε κατά την διευρυμένη σύσκεψη φορέων στις 31.3.2021.

Αύριο δικάζουμε και δεν υπάρχει μέριμνα για διενέργεια  δωρεάν rapid tests στους δικαστικούς σχηματισμούς από τον ΕΟΔΥ, το σύστημα θερμομέτρησης είναι προβληματικό, -ευτυχώς στα Γιάννενα υπάρχει αστυνομική δύναμη. Ως Δικηγορικός Σύλλογος βρισκόμαστε σε επαφή με τον Περιφερειάρχη και την Αντιπερφερειάρχη κ. Νάκου για να εξασφαλίσουμε την τελευταία στιγμή διενέργεια RAPID ΤΕΣΤ αύριο, 7.4.2021, ενώ αυτά έπρεπε να διατίθενται ήδη στα Δικαστικά Μέγαρα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος προμηθεύει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας με συσκευές αντισηπτικού όλους τους κοινόχρηστους χώρους του Μεγάρου.

Το Εφετείο ευτυχώς πέτυχε την τοποθέτηση προστατευτικών διαχωριστικών στα ακροατήρια αλλά μόνο για την έδρα, όχι για όλους τους παράγοντες της δίκης ακόμη.

Αυτή τη στιγμή ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους δικηγόρους σε αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης του ιού και να προστατευθεί η ατομική και δημόσια υγεία.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους πολίτες να αποφεύγουν την είσοδο στο Δικαστικό Μέγαρο χωρίς να έχουν προηγούμενη τηλεφωνική/ηλεκτρονική επικοινωνία με δικαστικό υπάλληλο ή με τον δικηγόρο τους όταν αφορά δίκη.

Θερμή παράκληση προς όλους να διαβάζουν τις ενημερώσεις στην είσοδο του Δικαστικού και στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου (www.dsioan.gr), όπου μπορούν να βρουν και τα στοιχεία επικοινωνίας με τα γραφεία των δικαστηρίων.

Οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε λίγη ακόμη υπομονή και προσοχή στην τήρηση των μέτρων.

 

 

 

Συνημμένα αρχεία:
ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 6.4.2021 ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 6.4.2021 Μέγεθος αρχείου: 57 KB