Τράπεζα Αίματος Δ.Σ.Ι.

Η Τράπεζα Αίματος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων ιδρύθηκε το έτος 1990 (14-11-199) με απόφαση του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου και με τη συνεργασία του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ.

aimodosia

Εκτοτε λειτουργεί συνεχώς και καλύπτει τις ανάγκες όλων των εν ενεργεία μελών (αιμοδοτών ή μη αιμοδοτών), αλλά και των συνταξιούχων συναδέλφων. Επίσης, καλύπτει τις ανάγκες τρίτων, για τους οποίους αιτούνται οι αιμοδότες (και μόνον) και υπό την προϋπόθεση ότι επαρκούν τα αποθέματα μονάδων του αιμοδότη-μέλους.

Οι αιμοληψίες γίνονται δύο φορές τον χρόνο, τους μήνες  Σεπτέμβριο και  Μάρτιο στα Γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου με εξειδικευμένο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου.

Από την ίδρυση της Τράπεζας Αίματος ορίστηκε υπεύθυνο μέλος  διαχείρισης της Τράπεζας  που είναι στη διάθεση του κάθε συναδέλφου σε 24ωρη βάση και η κάλυψη γίνεται άμεσα και προς οποιοδήποτε Νοσηλευτικό Ιδρυμα της χώρας.

Από το έτος 1995, που τηρούνται ηλεκτρονικά τα αρχεία, έως και το έτος 2022, η Τράπεζα έχει διαθέσει περισσότερες από 300 μονάδες αίματος, χωρίς  να υπολογίζονται οι καλύψεις προ του έτους 1995.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της και με σκοπό πάντα να γίνει γνωστό το έργο της, ώστε και νέοι συνάδελφοι να γίνουν αιμοδότες και να συνεχίσει η προσφορά της, η Τράπεζα ανέπτυξε τις παρακάτω δράσεις:

α) Για πολλά έτη πραγματοποιούσε εκδρομές στην Ελλάδα (Μυστράς, Σπέτσες, Υδρα, Λίμνη Πλαστήρα κ.α), που συμμετείχαν συνάδελφοι αιμοδότες και μη,  φίλοι και οι οικογένειές τους.

β) Για διάστημα 17 και πλέον ετών, κάθε χρόνο, πραγματοποιούσε ΜΑΣΚΕ  χορό, που συμμετείχαν πολλοί συνάδελφοι όλων των ηλικιών και επίσης  τοποθέτησε στα γραφεία του Συλλόγου συλλέκτη κερμάτων (κουμπαρά).Τα έσοδα του ΜΑΣΚΕ χορού και του κουμπαρά, διατίθονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Καταστήματος Κράτησης Ιωαννίνων (Φυλακών Σταυρακίου) για την κάλυψη άμεσων αναγκών των Κρατουμένων. Το διάστημα από 2005- 2022 συγκεντρώθηκε το ποσό  των 7.313 ευρώ περίπου, το οποίο παραδόθηκε τμηματικά στην ως άνω Υπηρεσία. Επίσης αγοράστηκαν και παραδόθηκαν στην ίδια Υπηρεσία, διάφορα άλλα είδη όπως: Ψυγείο, καλοριφέρ, τηλεκάρτες, είδη προσωπικής καθαριότητας, κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού κλπ. Η σημασία των δωρεών αυτών για τους Κρατούμενους καταδεικνύεται από τις ευχαριστήριες επιστολές της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Καταστήματος Κράτησης, που έχουν κατατεθεί τόσο  στο Δικηγορικό Σύλλογο  όσο και στην Τράπεζα Αίματος.

δ) Με πρωτοβουλία της συγκέντρωσε βιβλία, κλινοσκεπάσματα και είδη καθαριότητας-ρουχισμού για την κάλυψη αναγκών του Καταστήματος  Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών.

ε) Το έτος 2017 πραγματοποίησε επετειακή εκδήλωση, στην οποία προβλήθηκε  ένα ωριαίο DVD από τους ΜΑΣΚΕ χορούς όλων των ετών, με μουσική και σχόλια.

Η ευαισθητοποίηση όλων των συναδέλφων για τη συμμετοχή τους στην Ομάδα Αιμοδοσίας είναι πολύ σημαντική γιατί το αίμα προσφέρεται από τους συναδέλφους που μπορούν και έχουν τη δυνατότητα να είναι αιμοδότες, σε όσους αδυνατούν.

Η εθελοντική προσφορά αίματος, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους του κοινωνικού εθελοντισμού.

Η αιμοδοσία είναι μία ευγενική πράξη που σώζει ζωές γιατί το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται, ούτε αγοράζεται. Μόνο προσφέρεται.

Για την κάλυψη αναγκών αίματος των συναδέλφων, τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων μπορούν να επικοινωνήσουν όλο το 24/ωρο  με την υπεύθυνη της Τράπεζας Αίματος  κ. Αικατερίνη Φωτίκα στα τηλ.: 2651034106 και 6945925587.

 

Η Τράπεζα Αίματος του ΔΣΙ διοργανώνει σχεδόν κάθε χρόνο ένα χορό μασκέ με φιλανθρωπικό σκοπό! 

Συνημμένα αρχεία:
Σύντομες απαντήσεις στα ερωτήματα για την Αιμοδοσία Σύντομες απαντήσεις στα ερωτήματα για την Αιμοδοσία Μέγεθος αρχείου: 107 KB