Ανακοινώσεις

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΣΙ στην Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ

05 Νοεμβρίου 2019 Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΣΙ στην Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ

Το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, πολύ πριν την αιφνιδιαστική αλλαγή στο καθεστώς διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων είχε δρομολογήσει μία ενημερωτική συνάντηση του Δ.Σ. με τους υπεύθυνους του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, με σκοπό την ουσιαστική συνεργασία των φορέων.

Η Συνάντηση έλαβε χώρα το απόγευμα της 4ης Νοεμβρίου 2019. Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, η Γενική Γραμματέα κ. Αγγελική Τζοβάρα και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Αλέξανδρος Κατσάνος, κ. Κλεοπάτρα Μητρογιάννη, κ. Παναγιώτης Σακκάς, κ. Ανδρονίκη Πανταζή και ο κ. Παναγιώτης Ζάκκας επισκέφθηκαν τη δομή του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ στο διατηρητέο κτήριο, στην οδό Κοραή αρ. 11. Αρχικά έγινε μία ενημέρωση στο Δ.Σ. από το επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, κ.κ. Κωνσταντίνο Λάζο και Νικόλαο Βαβλιάρα. Ο τρόπος εισαγωγής στο πρόγραμμα, οι συνθήκες ζωής των μελών του προγράμματος, τα συνήθη προβλήματα παρακολούθησης, ο τρόπος θεραπείας αποκλειστικά με συμβουλευτική σε ομάδες, η ανάλυση του μοντέλου θεραπείας του ΚΕΘΕΑ, ο έλεγχος της ομάδας, η αυτοεξυπηρέτηση των μελών, η διαδικασία ένταξης των στην κοινωνία με ανάληψη ευθυνών, καθημερινό πρόγραμμα εργασιών, όρια και στόχους, ζητήματα κοινωνικής επανένταξης αποτέλεσαν τα θέματα στην πρώτη φάση της ενημέρωσης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη να αυξηθούν οι διατάξεις των ανακριτών περί επιβολής του ειδικού περιοριστικού όρου, της εισαγωγής σε εγκεκριμένο κατά νόμο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης και δη στο ΚΕΘΕΑ.

Στη συνέχεια το Δ.Σ. είχε την ευκαιρία να φιλοξενηθεί στο σαλόνι στον πρώτο όροφο του σπιτιού από τα παιδιά του προγράμματος και γονείς από τον Σύλλογο Γονέων του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ προσέφεραν καφέ και κέικ που είχαν φτιάξει τα ίδια. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ζεστή και ανθρώπινη. Ήταν έντονη η ανάγκη όλων για επικοινωνία και ξεκίνησε ένας πολύ όμορφος διάλογος, ανταλλαγή απόψεων και προσωπικών εμπειριών με τη δικαιοσύνη, τους δικηγόρους, την ικανοποίηση από το πρόγραμμα, την ευκαιρία που τους δόθηκε από τη δικαιοσύνη, τις ανάγκες για ενημέρωση και συνδρομή από τον Δικηγορικό Σύλλογο, τη συμβολή των γονέων. Τα παιδιά αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες διαδικασίες που δεν γνωρίζουν και στερούνται της κατάλληλης πληροφόρησης. Αγωνιούν να διαδοθεί η δυνατότητα όλων των χρηστών να ενταχθούν στο πρόγραμμα θεραπείας και απεξάρτησης  του ΚΕΘΕΑ γιατί πραγματικά αποτελεί γι’ αυτούς ευκαιρία ζωής.

Η πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων διαβεβαίωσαν και δεσμεύτηκαν να εντείνουν τη συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, με τις ακόλουθες δράσεις :      

1.- τη συνδρομή στην ολοκληρωμένη ενημέρωση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών για τα ουσιαστικά αποτελέσματα της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, με σκοπό την αύξηση των διατάξεων για παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος σε περίπτωση δικαστικής εμπλοκής εξαρτημένων δραστών.

2.- την ενημέρωση και κατεύθυνση των δικηγόρων για την επιλογή παρακολούθησης του προγράμματος θεραπείας ΚΕΘΕΑ από τους εντολείς τους (εξαρτημένους χρήστες).

3.- την τακτική ενημέρωση των μελών της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και των γονέων από ομάδα Δικηγόρων Ιωαννίνων για τα δικαιώματα τους στην εργασία, στη νομική βοήθεια, στη νομική στήριξη εν γένει.

4.- τη διανομή στα μέλη της Κοινότητας του Κώδικα Κοινωνικών Δικαιωμάτων για τους νόμους, τις παροχές, τα κριτήρια, τον οποίο επιμελήθηκε ομάδα Δικηγόρων Ιωαννίνων με τους Συμπαραστάτες του Δημότη του Δήμου Ιωαννιτών και του Πολίτη και της Περιφέρειας Ηπείρου. 

5.- τη συμμετοχή δικηγόρων σε ομάδες συμβουλευτικής της Κοινότητας με σκοπό την ενσυναίσθηση των μελών – πρώην χρηστών από τους νομικούς παραστάτες.

Αναφορά έγινε και για τον τρόπο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, καταθέτοντας όλοι τις επιφυλάξεις για την αλλαγή, ευχόμενοι να διατηρηθούν οι στόχοι που έχουν επιτευχθεί τα 36 έτη άψογης λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ και να βελτιώσει το μοντέλο θεραπείας του ΚΕΘΕΑ από τη Συμβουλευτική στη Θεραπεία και στην Κοινωνική επανένταξη !

Τέλος ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων αποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά την πρωτοβουλία - πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ για τη συνδιοργάνωση συναυλίας με τον Δημήτριο Υφαντή στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών στις 23 Νοεμβρίου 2019, τα έσοδα της οποίας θα δοθούν για την προώθηση των σκοπών του ΚΕΘΕΑ.

Η Πρόεδρος του ΔΣΙ

Μαρία Κ. Νάκα