Ανακοινώσεις

Περί έργων στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων

07 Αυγούστου 2020 Περί έργων στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων

Είναι πολύ σπουδαίο και αισιόδοξο να μπορείς να μεταφέρεις θετικές ειδήσεις εν μέσω αυτού του καλοκαιριού, που μέχρι στιγμής δυσάρεστα κομίζει. Εντός του μηνός Ιουλίου 2020 εγκαταστάθηκε ο εργολάβος και ξεκίνησαν δυναμικά οι εργασίες του έργου «Ανακατασκευή Υφιστάμενης Στέγης και Εγκατάσταση Νέου Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 543.833,93 €. Επιπλέον στις 30.7.2020 εγκρίθηκε η ανάληψη της υποχρέωσης για προμήθεια και εγκατάσταση μίας μαγνητικής πύλης ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων και μίας ακτινοσκοπικής συσκευής ελέγχου χειραποσκευών (X-Ray) στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 74.400 €.

Για την ιστορία των έργων, καθώς αποτελούν πάντα το επιστέγασμα συνεργασίας πολλών παραγόντων και υπηρεσιών, πρέπει να αναγνωρίζονται και να αναδεικνύονται οι προσπάθειες όλων. Τα έργα είναι συλλογικά, επιτυγχάνονται με πολύ κόπο εν μέσω τεράστιας γραφειοκρατίας, ιδιότυπης διαχείρισης και ανάληψης υποχρέωσης από κάθε δικαστήριο επί μέρους, συνεχών κατ’ έτος αλλαγών στη Διοίκηση του Εφετείου, δικαστικών υπαλλήλων επιφορτισμένων με διαφορετικές και ποικίλες αρμοδιότητες, άσχετες με την ειδικότητά τους, έλλειψης υπαλλήλου Διοικητικού Οικονομικού στο Εφετείο με συγκεκριμένη αρμοδιότητα της οικονομικής διαχείρισης και προμηθειών που έπρεπε να υπάρχει σε κάθε εφετείο. Προς τούτο  οφείλουμε να αναφέρουμε τα παρακάτω :

Η ανακατασκευή της στέγης του Δικαστικού Μεγάρου αποτελούσε αίτημα των τελευταίων 5 ετών τουλάχιστον. Από το 2018 που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων ήταν το πρώτο θέμα που μας τέθηκε από το Εφετείο Ιωαννίνων και κυρίως από τον κ. Βασίλειο Θάνο, υπάλληλο του πολιτικού Εφετείου που ασχολούταν με τις προμήθειες και τις τεχνικές ανάγκες του κτιρίου. Μετά από καίριες παρεμβάσεις του Συλλόγου μας, δεκάδες επιστολές πίεσης, ολοκληρώθηκε περί τα τέλη του 2018 η πολυπόθητη μελέτη από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Εκφράζουμε πολλές ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, προσωπικά και σε όλους τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, οι οποίοι επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο μολονότι οι απαιτήσεις της υπηρεσίας ήταν τεράστιες.

Θερμές ευχαριστίες βέβαια απευθύνουμε στον τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γεώργιο Σάρλη (Δικηγόρο) και τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου (Δικηγόρο), οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που έλαβαν γνώση του θέματος στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στις 11-13.10.2018 στη Ζάκυνθο, ενδιαφέρθηκαν, εξασφάλισαν και δέσμευσαν στον επόμενο προϋπολογισμό του 2019 την απαιτούμενη σημαντική πίστωση με πράξη του ΤΑΧΔΙΚ στις 28.3.2019, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος ο τότε Υπουργός σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι τέσσερις Δικηγορικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Ηπείρου στις 29.3.2019. Με την πίστωση του ΚΑΔ, η Περιφέρεια Ηπείρου στις 5.6.2019 ενέκρινε τους όρους της διακήρυξης του διαγωνισμού, στις 19.6.2019 δημοσίευσε την προκήρυξη ανοικτής διαδικασίας μέσω του εθνικού συστήματος ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων και μετά από πολλές διοικητικές διαδικασίες και στάδια ελέγχου, στις 26.2.2020 κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα στην εργοληπτική επιχείρηση «ΤΟΜΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΟΝΟΜΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» αφού ελέγχθηκε ως προς τη νομιμότητά της. Φυσικά εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες στον κ. Ι. Παπαιωαννίδη, Διατελέσαντα Πρόεδρο Εφετών κατά το δικαστικό έτος 2018-2019, ο οποίος αφιέρωσε προσωπικό χρόνο και οργάνωσε περισσότερο τη μετέπειτα διαδικασία, εισακούγοντας τα αιτήματα του ΔΣΙ και τις προτροπές για την εκ μέρους του παρότρυνση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Υπουργείου και της Περιφέρειας.   

Αναφορικά με την εγκατάσταση μαγνητικής πύλης στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, αυτή ως έργο ασφάλειας αποτελούσε προτεραιότητα του ΔΣΙ από την πρώτη στιγμή αλλά δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι στο παρελθόν είχαν λάβει χώρα μόνο αποσπασματικές ενέργειες, οι οποίες έπρεπε να συντονιστούν. Ο ΔΣΙ σε κάθε συνάντηση εργασίας με στελέχη του Υπουργείου, τον Πρόεδρο Εφετών και τους αρμόδιους υπαλλήλους αναδείκνυε την πρωταρχική ανάγκη του έργου αυτού. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο Εφετών κ. Γεώργιο Καλαμαρίδη, για την γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία που είχαμε εν γένει και ειδικά ως προς το έργο αυτό, καθώς με την προσωπική του μέριμνα συντονίστηκαν οι απαραίτητες ενέργειες. Ευχαριστούμε επίσης τις Προϊστάμενες της Γραμματείας του Εφετείου και του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων κ.κ. Αθανασία Πανοπούλου και Χριστίνα Δρίμζια αντίστοιχα, οι οποίες πίστεψαν, αφοσιώθηκαν και συνέβαλαν στην ορθή δρομολόγηση του έργου.

Φυσικά ευχαριστίες πρέπει να εκφράσουμε και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πάνο Αλεξανδρή (Δικηγόρο), ο οποίος ενέκρινε και εξασφάλισε την πίστωση. Ο ίδιος άλλωστε εξ αρχής στάθηκε θετικός, ενώ μετά από πρόσκληση του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων επισκέφθηκε 4.3.2020 τα Ιωάννινα, είχαμε κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Εφετών προκειμένου να έχει προσωπική άποψη για τις ανάγκες επισκευής του Μεγάρου (είχε πλημμυρίσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2019), τις δυσλειτουργίες των διαδικασιών των έργων μέσω ΤΑΧΔΙΚ, επικοινώνησε με τις δικαστικές αρχές και τους εκπροσώπους του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή απονομή της δικαιοσύνης.

Με την ευχή να εξελιχθεί ομαλά και σε εύλογο χρόνο η εκτέλεση των δύο έργων που θα βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου, δηλώνουμε ότι ως Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων βρισκόμαστε δίπλα στους δικηγόρους, στις δικαστικές Αρχές και στους δικαστικούς υπαλλήλους και θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε και να διεκδικούμε όλα όσα επιτάσσει η ορθή απονομή της δικαιοσύνης και η εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας.

Ιωάννινα, 7 Αυγούστου 2020

Η Πρόεδρος του ΔΣΙ                                                                                        Η Γενικής Γραμματέας ΔΣΙ  

Μαρία Κυρ. Νάκα                                                                                            Αγγελική Σπ. Τζοβάρα