Συνέδρια - Εκδηλώσεις - Απόψεις

Επιστημονική Εκδήλωση για τους κώδικες, Ποινικό και Ποινικής Δικονομίας.-

12 Ιανουαρίου 2020 Επιστημονική Εκδήλωση για τους κώδικες, Ποινικό και Ποινικής Δικονομίας.-

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων για τις νέες τροποποιήσεις στον Κώδικα Ποινικού Δικαίου και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020 στην αίθουσα «Χ. Κάτσαρη» της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.

Οι προσκεκλημένοι καθηγητές της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,  κ. Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου και κ. Θεοχάρης Δαλακούρας, Καθηγητής Ποινικού Δικονομικού Δικαίου προσέγγισαν ουσιαστικά τους Κώδικες στα σημεία αιχμής. Αναφέρθηκαν πώς φθάσαμε από τον ορισμό των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών το 2010 στην ψήφιση των Κωδίκων με τους Νόμους 4619/2019  και 4620/2019 λίγες ημέρες προ των Εθνικών Εκλογών της 7 Ιουλίου 2019, ενώ διατυπώθηκαν και οι διαδικασίες των νέων τροποποιήσεων επιμέρους διατάξεων που έλαβαν χώρα με τον Νόμο 4637/2019. Με επιστημονικά επιχειρήματα μέσα από τη σημαντική εμπειρία των ομιλητών κατατέθηκε η ανάγκη να εφαρμοστούν οι νέοι κώδικες και τα εργαλεία που παρέχουν με σοβαρότητα, με καλή πίστη, χωρίς καχυποψία αλλά με συνδρομή όλων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης ώστε να προσεγγίσει η Ελλάδα, έστω και αργά, τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των αρχών της δίκαιης δίκης για την οποία συνεχώς γίνεται λόγος. Μέσα από τη σημαντική τους δικανική εμπειρία εξέθεσαν ως ορατό τον κίνδυνο να αναγκαστεί το Υπουργείο να εισάγει και νέες τροποποιήσεις κυρίως λόγω της αύξησης των φυλακίσεων εξαιτίας των νέων διατάξεων για την αναστολή και τη μετατροπή των ποινών. Σε κάθε περίπτωση κατέστη σαφές ότι η σύνταξη δύο νέων κωδίκων ύστερα από 100 σχεδόν χρόνια αποτελούσε ανάγκη της κοινωνίας για τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων που περιείχαν και όχι κομματική επιταγή με σκοπιμότητες.  

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και παρεμβάσεις με πρακτική προσέγγιση για την αποτελεσματική εφαρμογή των νέων εργαλείων της Ποινικής Δικονομίας κυρίως προς αποφόρτιση της εισαγγελίας από την καθημερινή κατασπατάληση δυνάμεων, όπως τη θέσπιση του συνηγόρου του πολίτη στην Εισαγγελία, την οποία κατέθεσε ο κ. Ευάγγελος Μάστακας, Αντεισαγγελέας Εφετών Πατρών.

Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Σ.Ι. και όλων των Δικηγόρων Ιωαννίνων ευχαρίστησε θερμά τους δύο εκλεκτούς ομιλητές ακαδημαϊκούς και δικηγόρους, κ. Α. Χαραλαμπάκη και Θ. Δαλακούρα για τις επιστημονικές εισηγήσεις τους και την πηγαία διάθεσή τους να βρίσκονται κοντά στους δικηγόρους Ιωαννίνων αφιερώνοντας τον πολύτιμο χρόνο τους. Στους προσκεκλημένους καθηγητές ο ΔΣΙ προσέφερε εις ανάμνηση το βιβλίο «62 καμπαναριά της Ηπείρου» της Ν.Συνίκη Παπακώστα, που αποτελεί την τελευταία έκδοση της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.- 

Ο κ. Α. Χαραλαμπάκης επιμελήθηκε ήδη τον Νέο Ποινικό Κώδικα (Συνοπτική ερμηνεία κατ’ άρθρο του Ν 4619/2019-Ενημέρωση μέχρι τον Ν 4637/2019) και ο κ. Θ. Δαλακούρας έχει συγγράψει τον Νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Συνοπτική ερμηνεία κατ’ άρθρο του Ν 4620/2019-Ενημέρωση μέχρι τον Ν. 4640/2019), οι οποίοι κυκλοφορούν από τη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ  (www.nb.org)..-